Завесите – аристократичният детайл в дома

Може би един от най-любимите детайли при обзавеждането на дома са завесите. Тежестта, с която се спускат до земята, носи усещане за аристократизъм и изисканост в помещението. Плътните материи напълно ни изолират от външния свят като красиво набрана, съвършено гладка и лъскава стена, която поглъща и последния слънчев лъч, опитал се да ни докосне, носейки ни чувство на прохлада и уединение в помещението. Спуснати или красиво прибрани от двете страни на прозореца чрез декоративни аксесоари, завесите винаги биха предизвикали чувството на сигурност и уют в дома, благодарение на това, че не позволяват на прозореца да изглежда като празно пространство на стената.

Какво представляват завесите

Завесите се изработват от плътни материи, които блокират слънчевите лъчи, като по този начин затъмняват помещението и не позволяват в него да става прекалено светло, както и контролират топлината, която влиза отвън. Отделно завесите притежават шумоизолиращи свойства, като разсейват и смекчават звуците на ежедневието, които биха нарушили спокойствието ни в дома. Третата и може би най-основна функция на завесите е да не позволяват в стаята да проникват погледите на съседи и минувачи, дори и когато стаята е осветена, благодарение на плъстността на материите, от които се изработват завесите.

Съществува и един по-специфичен тип завеси, наречен „блекаут”. При този вид завеси можем да се наслаждаваме на максимално затъмняване на стаята, благодарение на спецификата при изработката на материята, която защитава помещението от слънчевите лъчи на 100%. Въпреки наименованието на плата, от който са изработени завесите, те се предлагат във всички цветови гами, а не само в черна. Разбира се, насочвайки се към по-тъмен цвят завеси, ние ще се наслаждаваме и на по-затъмнена атмосфера, когато решим да се възползваме от предимствата на „блекаут” завесите, но и по-светлите нюанси на този тип завеси също биха блокирали напълно проникващите в стаята слънчеви лъчи.

Кое прави завесите толкова предпочитани

Светло- и шумоизолирането на завесите ги прави изключително привлекателен аксесоар за спалните помещения, където уединението е най-осезаемо. Завесите ни позволяват да се отдадем на качествен сън дори и през деня, без да бъдем притеснявани от проникващите в помещението слънчеви лъчи. „Блекаут” завесите са най-актуални за този тип помещения, предвидени за почивка. На такива завеси можем да попаднем и в хотелски стаи, вили и друг тип станции за отдих, където имаме нужда да се скрием от слънчевите лъчи и да се наслаждаваме на по-прохладна атмосфера.

Друго много актуално помещение, чийто интериор и функция почти задължават наличието на завеси, е дневната. Независимо, че тя е едно от най-семейните кътчета в дома и огряването ѝ от слънцето допълнително подсилва уюта и подчертава мекотата на сплотения семеен интериор, съществуват моменти, когато предпочитаме да се скрием от прекалената жега, която може да настъпи. През дните, когато слънцето е много активно, или в моментите, когато бихме желали да се отпуснем в меката мебел и да се наслаждаваме на някой семеен филм, ние прегръщаме идеята за по-приглушена и прохладна обстановка, която създават завесите.

Освен затъмняване през деня, завесите ни позволяват и да се радваме на добре осветени семейни вечери, без да се притесняваме, че съседите ще ни „придружават” по време на вечеря. За разлика от пердетата, които служат като бариера от хорските погледи, само когато стаята не е огрята от изкуствената светлина на лампите, то завесите не отразяват дори и силуети, независимо колко осветено е помещението отвътре. Това е и причината много от хората да предпочитат комбинацията от пердета и завеси във всяка стая от дома си, за да могат да се възползват от предимствата на различните материи, в зависимост от обстоятелствата.

Как да използваме завесите като декоративен елемент

Независимо от богатата функционалност на завесите, те остават неизменна част от интериора на всеки дом, дори и когато домът ни е сгушен зад висока ограда и любопитните погледи не са фактор. Дори и стаята ни да е със северно изложение и слънцето никога да не е създава температурен дискомфорт, ние пак залагаме на изискаността, която внасят завесите в дома.

Афинитетът ни към завесите е породен от техния красив дизайн, който допълва интериора. Завесите са финалния щрих, който създава завършеност на прозореца, като го прикрива, когато се нуждаем от уединение, или подчертава простора и хармонията, които струят през стъклата.

В зависимост от цветовата гама, която сме вложили в обзавеждането, можем да поставим още един акцент, именно чрез завесите, за да не оставяме фокусът да се губи само в една точка на помещението. Когато сме избрали по-смел цвят за меката мебел, то завесите биха били прекрасно допълнение, което да носи усещането за завършеност в помещението, за да не създаваме впечатлението, че меката мебел инцидентно е намерила своето място в стаята. Ако не желаем да натрапваме ярката палитра, то можем да я смекчим със завеси от същата цветова гама, но в по-мек нюанс и евентуално орнаментите по завесите да подчертават по-смелия ни творчески дух.

Ако сме почитатели на по-приглушения интериорен дизайн, то можем да заложим на завеси в по-неутрални тонове, които да съчетаем с цвета на стаята, или да доближим нюанса на завесите до този на някой друг аксесоар като килима, възглавничките на дивана или друга по-малка мека мебел като табуретка или фотьойл. Все пак е хубаво да не се придъжаме изцяло към една цветова гама в цялото обзавеждане, за да не внасяме в стаята потискащо усещане. Завесите също не биха донесли сами по себе си разчупена атмосфера, затова е важно да бъдат съчетани с друг детайл от стаята, иначе биха стояли изкуствено добавени като акцент.

Богат избор от материи и аксесоари за завеси на „Лиа Декор”

„Лиа Декор” е онлайн магазин с двадесетгодишен опит в създаването на уют в домовете, благодарение на утвърдените с времето коректност, креативност, опит и индивидуалност към предпочитанията на всеки клиент. Те предлагат голямо разнообразие от платове и десени, които биват прецизно изработени в красиви и качествени завеси, както и различни аксесоари за тяхната завършена визия в дома.

Екипът от дизайнери е на разположение директно по телефона, като с удоволствие биха помогнали в избора на платове и аксесоари за завеси, както и при възникнали затруднения относно взимането на точни размери, правилния избор на вида корнизи, както и съвети относно особеностите при избора и поддръжката на различните материи за завеси.