Платовете и техните послания

Поставяйки финалния щрих в обзавеждането на дома, а именно – пердетата и завесите, е много важен момент, който може да повлияе тотално негативно на вложеното досега старание или да подчертае напълно изящността на помещението. Но освен да заложим на точния нюанс в правилната цветова гама, се налага да обърнем и специално внимание на платовете, на които ще се спрем за нашите пердета и завеси. Това е един малък детайл, който ще определи как ще се спускат, дали ще образуват красиви дипли, дали ще се веят феерично под полъха на вятъра и изобщо дали ще оставят у нас евтино или луксозно усещане.

Платове от естествени или изкуствени материи

При всеки избор, който следва да направим относно обзавеждане или нови попълнения в гардероба, дилемата винаги е между естествените и изкуствените материи. Когато залагаме на платове за пердета и завеси, затрудненията ни остават в същата посока.

Платовете от естествените материи ни доближават до природата, те пропускат свободно въздуха, което допълнително освежава помещението. За съжаление, поддръжката на този тип платове си остава по-трудна – мачкат се лесно, често се перат ръчно или изцяло чрез сухо пране, гладят се трудно, а с времето цветовете на естествените платове губят своята наситеност и блясък. А в допълнение към по-краткия им експлоатационен живот, често платовете от естествени материи са по-скъпи, което допълнително ограничава тяхното търсене.

За разлика от естествените материи, платовете от изкуствени материи са много по-популярни у нас. Те се поддържат лесно, като позволяват машинно пране, изглаждат се още при окачването им, докато са влажни, и се мачкат много по-трудно и бавно, независимо дали ги прибираме отстрани на прозорците чрез предвидените аксесоари. Цветовете на изкуствените платове за пердета и завеси остават наситени независимо от прането или слънчевото греене, което ни осигурява възможността да им се наслаждаваме много по-дълго, отколкото на изделията от естествени материи. Като бонус се явява по-ниската пазарна цена на изкуствените платове, благодарение на широкото и качествено производство по цял свят.

Платове от изкуствени материи

Изкуствените платове като полиестер или найлон са сред най-изгодните интериорни решения. Висококачествените полиестерни и найлонови платове имат и сатиниран завършек, което ги прави извънредно привлекателни за дома. Този тип пердета и завеси падат нежно и красиво, мачкат се трудно, позволяват машинно пране и запазват цветовете си най-дълго. Единственото, което трябва да съобразим при избора ни на полиестерни и найлонови платове, е, че дори и материята да не се свива или разпуска в пералня, то в зависимост от качеството на изкуствения материал, има възможност нишките на платовете да се раздърпат от прекалено честа машинна поддръжка. Въпреки това изкуствените платове притежават по-голяма здравина, отколкото естествените, благодарение на извънредната си гъвкавост и еластичност.

Някои от изкуствените платове притежават и UV филтри, което е не просто красиво, а и изключително ценно за здравето решение, особено когато става въпрос за помещения, които са изложени на целогодишно слънчево огряване. В такива ситуации свойството на полиестерните и найлоновите платове да запазват по-дълго цветовете си, почти изключва варианта да спрем избора си на пердета и завеси от естествени платове.

Платове от естествени материи

Независимо от по-голямата издръжливост и ниската цена на изкуствените платове, голяма част от хората предпочитат да се придъжат към платове от естествени материи. Някои изхождат от дишащата текстура на естествените платове, а други ги предпочитат от чисто екологични съображения – при производството на естествени платове не се замърсяват до такава степен въздуха и водата, както и не оставят след себе си пластмасов отпечатък.

* Памучните платове са първото нещо, което ни идва на ум, когато се замислим за естествени материи. Този тип платове са актуални във всякаква употреба, въпреки че относно завеси не биха били достатъчно надежден избор. Една от причините е недостатъчната плътност на платовете, когато в близост до тях се намира осветително тяло. Оказва се, че нито са прозрачни или поне полупрозрачни, за да пропускат нежна светлина през деня, а и вечер не могат да осигурят необходимата плътност, за да попречат на любопитните погледи да проникват в дома ни. Другата причина, поради която памучните платове се използват рядко за завеси, е недостатъчната тежест на материята, която да ѝ позволява да се спуска свободно и красиво до пода. Завесите, в чията изработка участва памук, най-често се изработват в комбинация с друг, по-тежък материал, като по този начин се използват естествените свойства на памука, но и се замаскират неговите недостатъци. Полипамукът е една такава комбинация, която включва в себе си висок процент памук, който да внася нежно и галещо усещане при допир, и по-нисък процент полиестер, за да се придаде устойчивост на формата и цветовете на материята.

* Ленените материи са умерено леки и плътни и като всички естествени материи, така и ленът има въздухопропускливи свойства, което позволява свободната циркулация на свеж въздух в помещението. Проблем при този тип платове се явява лесното мачкане и избеляване на цвета. Ленените платове трябва да бъдат поддържани единствено чрез сухо пране, за да не влошат своята визия, но след всяка поддръжка, те стават все по-меки и падат все по-фино и красиво. Ленените платове са чудесен избор за хижи, вили или домове, в които желаем да внесем част от природата.

* Коприната носи в себе си вечното усещане за лукс и класа, което автоматично бива предадено на помещението, където сме заложили на този тип платове. Огромен недостатък на копринените платове е опасността от избеляване при дълго и активно огряване от слънцето, затова често този тип платове се използва за по-сенчести помещения. Независимо от високата цена и особеностите на материята, коприната винаги ще остане символ на елегантността и на едно от челните места при избора на платове.

Широка селекция от платове на „Лиа Декор”

„Лиа Декор” е онлайн магазин с двадесетгодишен опит в създаването на уют в домовете, благодарение на утвърдените с времето коректност, креативност, опит и индивидуалност при създаването на пердета и завеси. Те предлагат голямо разнообразие от платове и десени, които биват прецизно изработени в красиви и качествени пердета и завеси, както и различни аксесоари за тяхната завършена визия в дома.

Екипът от дизайнери е на разположение директно по телефона, като с удоволствие биха помогнали в избора на платове и аксесоари за пердета и завеси, както и при възникнали затруднения относно взимането на точни размери, правилния избор на вида корнизи, както и съвети относно особеностите при избора и поддръжката на различните платове.