Слънчеви целувки през ефирните воали на пердетата

Пердетата са този аксесоар в дома, който приковава погледа още щом пристъпим към входа на помещението. Често пердетата покриват не само прозореца, а се разпростират по цялата стена, което ги прави толкова силен и важен акцент в стаята. Функционалността на пердетата винаги е вървяла в съчетание с красотата, която те внасят в дома, затова е от същесвено значение какви материи и десени ще подберем, за да създадем желаната атмосфера.

Разнообразие от материи и аксесоари за пердета на „Лиа Декор”

„Лиа Декор” е онлайн магазин с двадесетгодишен опит в създаването на уют в домовете, благодарение на утвърдените с времето коректност, креативност, опит и индивидуалност към предпочитанията на всеки клиент. Те предлагат голямо разнообразие от платове и десени, които биват прецизно изработени в красиви и качествени пердета, както и различни аксесоари за тяхната завършена визия в дома.

Екипът от дизайнери е на разположение директно по телефона, като с удоволствие биха помогнали в избора на платове и аксесоари за пердета, както и при възникнали затруднения относно взимането на точни размери, правилния избор на вида корнизи, както и съвети относно особеностите при избора и поддръжката на различните материи за пердета.

Какво представляват пердетата

Пердетата са тези прозрачни или полупрозрачни воали, които ни служат като ефирна граница между любимите домашни моменти и забързания свят навън. Благодарение на това, че материите, от които се изработват пердетата, не са толкова плътни, колкото тези при завесите, ние имаме възможността да се радваме на слънчевата светлина, която те пропускат. Същевременно пердетата разсейват слънчевите лъчи, като по този начин смекчават светлината и създават уют и комфортна топлина в помещението.

Въпреки ефирните си материи, пердетата имат свойството да ни изолират от любопитните погледи на съседите, като по този начин можем да се радваме на простор и свежест в дома си, без да се притесняваме, че разкриваме прекалено много от уединението си на външния свят. Независимо че пердетата могат да ни скрият през деня, то когато стаята е осветена отвътре, тази функционалност определено отслабва. В зависимост от плътността и десена на пердетата, както и от силата на светлината и ъгъла, под който попадат хорските погледи в помещението, то пердетата могат да разкриват силуети, а дори и по-ясни образи, които не винаги желаем да споделяме със света. Затова е от съществено значение да подберем кои точно помещения да красим с пердета, както и да обмислим варианта да ги съчетаем със завеси.

Пердетата като интериорно решение

Пердетата са изключително актуален избор за зимния сезон, както и ранната пролет и късната есен, когато копнеем да бъдем докоснати от всеки лъч слънчева светлина. На пердета можем да заложим и в помещения със северно изложение, където независимо от сезона, слънцето никога не огрява прекалено силно. По този начин няма да затъмним прекалено помещението и така ще внесем приятна и отпускаща атмосфера на нас и нашите гости.

Когато избираме аксесоари за прозорците в кухнята и дневната, то със сигурност пердетата трябва да присъстват, за да позволяват на светлината и топлината да проникнат в тези най-семейни и най-уютни кътчета от дома. Наше остава решението дали да се доверим само на функционалността на пердетата, или да ги комбинираме със завеси, които да ни защитават през по-топлите дни или по-късните часове на денонощието. Когато става въпрос за спалните помещения, по-рационално би било задължително да комбинираме пердетата със завеси, за да запазим уединената и тайнствена атмосфера на точно тези домашни кътчета, като някои хора се доверяват дори изцяло на красотата и плътността на завесите.

Съвети при избора на пердета

Когато вече сме решили кои точно помещения ще декорираме в пердета, е хубаво да се консултираме с експерти относно осбеностите, които притежават различните материи.

На първо място е важно да разгледаме качествата и недостатъците на пердетата от изкуствени и естествени материи. Изкуствените материи са по-издръжливи във времето, те избеляват по-бавно, не се свиват или разпускат по време на пране, мачкат се по-трудно и като цяло са по-евтино решение. Естествените материи от своя страна избеляват по-бързо, в повечето случаи трябва да се перат на ръка и с хладка вода, за да не се свият или разпуснат, както и се мачкат лесно, а същевременно се гладят трудно. При пердетата от естествени материи предимството е това, че са по-меки и падат по-нежно и красиво, което създава допълнителна изисканост на самото помещение. Въпреки качествата на естествените материи, полиествените пердета са по-честият избор на клиентите поради по-лесната им поддръжка, както и по-дългият живот, който предлагат.

Второто важно нещо е да се определят точните размери за пердетата спрямо визията, която имаме в съзнанението си, както и възможностите, които помещението ни предлага, за да я изпълним. В зависимост от височината на помещението, можем да избираме дали пердетата да се спускат от тавана или да поставим корниз на стената над прозореца. Другото нещо, което съобразяваме с височината на помещението и съответно дължината на плата, е докъде да стигат пердетата. Златното правило е пердетата да висят на 2-3 см от пода, но тенденциите се менят и някои хора предпочитат те да се спускат плътно до пода, а в някои случаи дори да се влачат по него. В случаите, когато пердетата се влачат, съществуват някои неблагоприятни моменти, сред които по-бързото замъсряване, захабяване и евентуално прокъсване на материята, а в семейства с домашни любимци и малки деца може да се стигне дори до откачване на пердетата от корниза, затова е важно внимателно да обмислим това интериорно решение.

Важно е и да се обърне внимание на това колко по-голяма площ от прозореца желаем да покриват пердетата, както и дали да са цялостни или да са от две части, които да се разделят посредата. В „Лиа Декор” освен разнообразие от платове за пердета и завеси, можем да открием и различни аксесоари, които да прибират пердетата от едната или от двете страни на прозореца, като по този начин ни откриват ясна гледка и създават елегантна рамка на прозореца.

Със сигурност съществуват още много въпроси и съвети около избора и изработката на съвършените пердета за дома, затова екипът от дизайнери на „Лиа Декор” е изцяло на разположение за консултации по телефона.

Защото пердетата не са просто парче плат, което закрива прозореца, пердетата са точно този детайл, който разкрива дома и внася комфорта и уюта в него.