Пердетата и завесите като допълващ се дизайнерски щрих

Често се случва да не можем да изберем между две алтернативи и точно такъв е и случаят при пердетата и завесите. Кои от кои по-красиви, на моменти със сходна функционалност, а в други - пердетата и завесите коренно се различават. Хубавото в случая е, че подобна дилема е излишна, защото, залагайки едновременно на пердета и завеси, не само, че не правим дизайнерска грешка, а напротив – създаваме истинска интериорна наслада в дома.

По какво се различават пердетата и завесите

Разбира се, ясно е, че и пердетата и завесите служат като интериорна граница между дома и външния свят, като по красив начин пердетата и завесите ни отделят от любопитните погледи на съседи или минувачи, а същевременно пердетата и завесите приглушават ярката слънчева светлина, която прониква през прозорците. Въпреки приликите си, пердетата и завесите притежават и своите различия, които комбинирани заедно, създават финалния щрих във всяко помещение.

Пердетата се изработват от прозрачна или полупрозрачна лека и ефирна материя, която приглушава слънчевите лъчи, пропускайки в помещенията комфортна светлина. По-често пердетата служат като декоративен щрих, който носи простор и уют в дома, поради факта, че не затъмняват излишно стаята.

Когато, обаче, търсим ефект на истинска бариера с външния свят, то тогава би било редно да заложим на завеси. Те са изработени от плътни материи, които не пропускат светлина, като също така изолират помещенията от топлината и шума навън. Идеални са за по-уединените кътчета от дома, където бихме желали да се отдадем на спокойствие на заслужена почивка, дори и когато слънцето е активно, а обстановката навън е наситена с глъч. За разлика от пердетата, завесите не издават тайните на семейния живот, дори и когато помещенията са осветени отвътре.

Как да подберем правилните комбинации от пердета и завеси

Не без значение остава и чисто дизайнерската перспектива, поради която много хора се затрудняват при избора на съвършените за тях пердета и завеси. Когато искаме съчетанието ни от пердета и завеси да стои завършено, то трябва да обърнем внимание на някои детайли при материите и изработката на пердетата и завесите.

На първо място, разбира се, са цветовете, които ще подберем за пердетата и завесите. Нюансите, в които ще бъдат обагрени нашите пердета и завеси, трябва да отиват на помещението и самото му обзавеждане. Ако стаята е боядисана и обзаведена в по-неутрални цветове, то можем да внесем акцент в помещението чрез по-ярки и контрастни пердета и завеси, за да не рискуваме да обезличим напълно излъчването на стаята чрез добавянето на пердета и завеси. Ако пък вече сме вложили определен цветови акцент чрез обзавеждането, то можем да го загатнем и подчертаем чрез пердета и завеси от същата цветова гама, а ако не желаем да размиваме вече създадения от нас акцент, нека просто заложим на неутрални тонове за пердетата и завесите.

Съотношението между цветовете на самите пердета и завеси също е от значение. Естетически издържано би било най-добре да заложим на светли тонове при пердетата и по-тъмни при завесите, а дали цветовете на самите пердета и завеси ще бъдат от една и съща или различни гами, зависи изцяло от нашите собствени предпочитания и от цветовете на обзавеждането. Ако все пак решим да заложим на пердета и завеси от различни цветови гами, то нека поне цветът на едната материя да се съдържа в десена на другата, за да не изглежда нашето дизайнерско решение от пердета и завеси така, сякаш сме добавили едното в последствие.

Друго, което е важно да съблюдаваме, са материите, от които са изработени пердетата и завесите, както и десените им. Ако сме избрали сатинирани завеси, то нека и пердетата да бъдат такива, за да няма контраст между текстурата на пердетата и завесите. При десените, които красят пердетата и завесите, също трябва да съществува баланс. Ако ни допадне перде с орнаменти, то нека завесата остане по-изчистена или обратното. Ако въпреки това желаем да заложим на фигурки едновременно върху пердетата и завесите, то можем да пренесем десена, който сме избрали за завесата, предимно върху долната част от пердето, за да не става прекалено претрупано.

Какви са ползите от комбинирането на пердета и завеси

Обръщайки внимание на разликите между пердетата и завесите, става ясно защо повечето хора предпочитат да използват комбинация от пердета и завеси. Наличието на пердета и завеси ни позволява да се наслаждаваме на меката слънчева светлина, докато сме се отдали на любима книги или пием следобедно кафе в компанията на близки хора, като същевременно с едно движение на пердетата и завесите успяваме да затъмним стаята до степен, която създава атмосфера за гледане филм или за комфортна почивка в меката мебел, без слънчевите лъчи да проблясват върху нас или телевизионния екран.

Кухнята, дневната, а защо не и детската стая, са помещения, които се нуждаят от ежедневна слънчева светлина, за да носят още по-просторно и уютно усещане. Въпреки това не би било приятно да се любуваме на слънчевите лъчи под наблюдението на съседите. Наличието на съчетание между пердета и завеси ни позволява да се радваме на слънчевите милувки през деня, докато вечер оставаме защитени от любопитните погледи, благодарение на пердетата и завесите.

Спалните помещения винаги са носели по-различна енергия, при тях уединението и тайнствеността са основни за атмосферата, затова и по-приглушената светлина дори и през деня не би била съществен проблем. Въпреки това има моменти, в които бихме желали да останем насаме със себе си, далеч от хората, но не и далеч от природата и необятния свят. Точно в тези случаи е добре отново да сме предвидили комбинация от пердета и завеси, за да можем да отпуснем съзнанието си под водопада от слънчеви лъчи, прокрадващи се нежно през воалите на пердето.

Богата селекция от пердета и завеси на „Лиа Декор”

„Лиа Декор” е онлайн магазин с двадесетгодишен опит в създаването на уют в домовете, благодарение на утвърдените с времето коректност, креативност, опит и индивидуалност при създаването на пердета и завеси. Те предлагат голямо разнообразие от платове и десени, които биват прецизно изработени в красиви и качествени пердета и завеси, както и различни аксесоари за тяхната завършена визия в дома.

Екипът от дизайнери е на разположение директно по телефона, като с удоволствие биха помогнали в избора на платове и аксесоари за пердета и завеси, както и при възникнали затруднения относно взимането на точни размери, правилния избор на вида корнизи, както и съвети относно особеностите при избора и поддръжката на различните материи за пердета и завеси.