Историческият разкош на дантелите

Дантелите са материи, които оставят своя непреходен отпечатък от векове насам. Много хора намират дантелите са старомодни, асоциирайки ги с декорациите, с които нашите баби са „покривали” домовете си, а именно – влагани като акцент върху самите прозорци, като покривки за масички и бюфети, карета върху столове и табуретки, а дори и огромни покривала за легла, чиито драперии са представлявали красиви, ръчнобродирани дантели. Но това, че дантелите са били изключително актуален аксесоар в домовете преди десетилетия и епохи, не означава, че не намират своето модернизирано приложение и днес.

История на дантелите

През 16-ти век в Европа за първи път се появява ръкоделието на декоративни дантели. По това време едновременно се обособява изработката на два типа дантели - иглени (шити) и бобини дантели. Иглените дантели са били изработвани от една игла и една нишка, а бобините – от преплитането на няколко нишки с помощта на специален инструмент – бобина, който дава и наименованието на типа дантели. При производството на дантели най-често са били използвани ленени, а в последствие и копринени или златни нишки, а през 19-ти век за направата на дантели навлизат и памучните нишки.

Дантелите винаги са били изключително скъпа и луксозна материя, поради усърдната и трудоемка изработка, която изискват. Дантелите се разгръщат в различни стилове през вековете, отговаряйки на промените в модата, които налагат както жените, така и мъжете, използващи дантелите като част от своите облекла, водени от концепцията за изтънченост, с която дантелите биват асоциирани сред аристократичните общества.

Към края на 18-ти век, в следствие на Френската революция, желанието на обществото, а съответно и изработката на дантели затихват, докато Индустриалната революция през 19-ти век не вдъхва нов живот на този отрасъл, внедрявайки иновации при производството на нови, още по-красиви и фини дантели. От тогава насам те остават като емблема за изисканост и се използват активно както в модните среди, участвайки в изработката на официални и ежедневни тоалети, така и придавайки елегантност при интериора в домовете и на тържествените мероприятия.

Дантелите като дизайнерски щрих

Дантелените пердета носят точно тази уютна атмосфера, примесена с префинена елегантност. Те се спускат с приглушен финес покрай прозорците, отразявайки проблясъците на слънчевата светлина чрез своите копринени нишки и носейки се ефирно под полъха на вятъра от открехнатия прозорец. Красивите бродерии на дантелите могат да заемат както цялата площ на материята, така и да останат разпръснати само на определени места, внасяйки фин и изчистен акцент в помещението.

Дантелите, от които се изработват пердета, могат да бъдат обагрени във всякакви цветове, дори и черно, но основно се срещат в меки нюанси като бяло, слонова кост или кремаво. За да се разчупи традиционната визия на дантелите, често орнаментите върху тях биват избродирани чрез златни или други цветни нишки, които могат да бъдат допълнително декорирани с камъчета за още по-изтънчена визия. Друго актуално съчетание е върху цветна мрежа в меки нюанси да бъдат бродирани орнаменти с бели нишки, като по този начин се поставя силен акцент върху присъствието на дантелите в пердетата.

Красивите бордюри при пердетата, изработени от дантели, позволяват да оставите пердето както да виси на 2-3 см от пода, така и елегантно да се влачи по него, без това да създава усещането, че не сте взели точните мерки. В подобни случаи е подходящо да изберете дантели, чиято бродерия е по-засилена в долната част на пердето и плавно намалява във височина, за да подсилите драматичния ефект от „разпилените” по пода дантели. Съществуват и дантелени пердета с преливащ се ефект, чиято долна част е обагрена в по-ярък нюанс и постепенно се прелива в по-приглушен. По този начин можете да замаскирате захабяването на частта, останала на пода, което, за съжаление, е неизбежно. Но дори и да сте предпочели пердетата ви от дантели да се спускат със стандарна височина, красивият преливащ се ефект винаги би допринесъл за една по-модернистична визия на дантелите.

Видове дантели

Вече стана ясно, че дантелите биват изработени от лен, коприна или памук, а в днешно време все по-често се срещат и дантели, изработени от полиестерни нишки. Това предполага по-ниска себестойност и съответно по-достъпни дантелени пердета, а благодарение на изкуствената материя и по-устойчиви във времето. Дантелите в дома могат да се използват по разнообразни начини и сега ще разгледаме някои от тях:

  • Френски дантелени пердета – това е най-деликатният и великолепен начин да придадем на помещението елегантна и изтънчена атмосфера с романтични нотки. Разнообразието от цветове и бродерии позволява да декорираме с френски модел дантелени пердета всяко помещение от дома, в което желаем да внесем усещане за величие и красота.
  • Дантелени пердета с драперии – драпериите са перфектният начин да подчертаем изтънченото послание на дантелите, като придадем допълнително аристократично излъчване на помещението. Драпериите могат да се спускат право надолу или да бъдат прибрани на места, спускайки се като нежни арки, придавайки по този начин величие на цялостния интериор.
  • Дантелен панел – това е малко необичаен за нашите географски ширини дизайн или по-скоро е бил доста характерен преди време и сега го считаме за демоде. Въпреки това си остава класика и тази употреба на дантелите може да се срещне и до днес в много държави по света, пресъздавайки изтънченост в интериора. Дантелените панели представляват пердета, които се спускат от горния до долния край на прозореца, без да излизат извън очертанията му.
  • Балонените дантелени пердета също пресъздават по закачлив начин изискаността на дантелите. Този тип пердета често покрива само половината от прозореца, като дължината се отнема чрез клипсове, които набират воалите на дантелата на арки и по този начин създават обем в помещението.

Разнообразие от дантели на „Лиа Декор”

„Лиа Декор” е онлайн магазин с двадесетгодишен опит в създаването на уют в домовете, благодарение на утвърдените с времето коректност, креативност, опит и индивидуалност при създаването на пердета и завеси. Те предлагат голямо разнообразие от платове и дантели, които биват прецизно изработени в красиви и качествени пердета и завеси, както и различни аксесоари за тяхната завършена визия в дома.

Екипът от дизайнери е на разположение директно по телефона, като с удоволствие биха помогнали в избора на платове, дантели и аксесоари за пердета и завеси, както и при възникнали затруднения относно взимането на точни размери, правилния избор на вида корнизи, както и съвети относно особеностите при избора и поддръжката на различните платове и дантели.